Kennisbank Stickers

Hoe plak ik een sticker?

Het plakken van een sticker is niet moeilijk. Met onze plakinstructie word je stap voor stap door het proces geleid.

Wij raden aan deze handleiding eerst goed te lezen, voordat u de sticker gaat aanbrengen.

Benodigdheden:
  • Een stofvrije doek en wat zeepsop of Glassex om de ondergrond schoon en vetvrij te maken.
  • Een bankpas om de sticker aan te drukken
Sticker:
Het stickervel bestaat uit 3 lagen:
  • Het rugpapier (het papieren achtervel)
  • De sticker zelf
  • De transparante applicatiefolie
Werkwijze:
Maak eerst de ondergrond goed schoon voordat u uw sticker gaat aanbrengen. Maak de ondergrond vrij van vet, verf, silicone en stof. Als er vuil achterblijft of beschadigingen op de achtergrond aanwezig zijn, zult u dat altijd blijven zien.
Wrijf met een bankpasje de applicatietape (de doorzichtige bovenlaag op de sticker) goed aan voor dat u de sticker gaat aanbrengen. Gebruik hiervoor een vlakke ondergrond. Knip de gewenste sticker van het stickervel en Verwijder de achterzijde (het papier) van de sticker voordat u de sticker gaat aanbrengen. Plaats de sticker met applicatietape waar u de sticker wilt aanbrengen. Let op, de sticker plakt vrijwel direct, corrigeren is niet meer mogelijk als de sticker eenmaal plakt.
Wrijf de sticker en de applicatietape met een bankpasje aan. Begin met het aanbrengen van de sticker in het midden en werk eerst naar rechts en dan vanuit het midden naar links.
Verwijder voorzichtig de doorzichtige applicatiefolie van de sticker vanuit een punt. Let goed op dat de sticker of onderdelen hiervan niet meekomen met de folie. Mocht dit toch gebeuren, plak de folie dan voorzichtig een stukje terug en wrijf de sticker nogmaals goed aan. Eventuele luchtbelletjes kunt u met een speld doorprikken en weg wrijven
Let op: onze stickers plakken niet op ruwe of onbehandelde ondergronden, maar het beste op gladde oppervlaktes, zoals deuren, spiegels en ramen. Test vooraf, met een stukje transferfolie of de ondergrond niet beschadigd door het plakken van de sticker.

Wil je de sticker op het raam plakken, lees dan even het volgende.
Let op! Heb je HR++ glas in jouw kozijnen zitten? Dan adviseren we je om de stickers aan de buitenzijde te plakken. Door het plakken van de stickers aan de binnenzijde kan er thermische breuk ontstaan in de ramen. Dit komt omdat er een bepaalde coating aan de binnenkant van het glas zit. Wanneer je op deze ruit een sticker of raamfolie aan de binnenkant plakt, kan de ruit zijn warmte niet optimaal kwijt waardoor dit kan leiden tot een thermische breuk.

Hoe lang blijft een sticker ongeveer zitten?

Hoe lang een sticker precies blijft zitten is afhankelijk van veel factoren. Is de sticker voor binnen of buiten, op welke ondergrond is de sticker geplakt, wordt de sticker veel aangeraakt (bijv. met ramen wassen). Hoeveel zonlicht krijgt de sticker te verduren, etc.
Hoe meer de sticker beinvloed word door zonlicht, aanraking of water bijvoorbeeld, hoe eerder deze loslaat.

Onze stickers worden gemaakt van monomeer of polymeer vinyl (afhankelijk van de toepassing) en gaan bij juist gebruik lang mee.
Bij buiten toepassing gaan onze stickers zeker 3 jaar mee, bij binnen toepassing is dit langer, afhankelijk van hoe ermee omgegaan wordt uiteraard.  

Kan ik overal een sticker op plakken?

Een sticker kun je in principe op elke (schone, vetvrije en gladde ondergrond) plakken.
Onze stickers plakken perfect op ramen, deuren, auto’s en muren. Hou er wel rekening mee dat als je de sticker op een niet gladde ondergrond plakt, je de structuur van de ondergrond terug ziet in de sticker.

Bij geverfde oppervlaktes adviseren we altijd op een onopvallende plek te testen of de verf niet loslaat als je de sticker plakt.
Hoe je dit doet, kun je vinden in onze plakinstructie (zie optie downloads in het menu).

Twijfel je over de ondergrond, neem dan even contact met ons op. 

Waar moet ik op letten als ik een raamsticker wil plakken?

Als je een sticker op een raam wilt aanbrengen, is het belangrijk om te weten welk glas er in het raam zit.

Bij enkel glas en dubbel glas is het risico op thermische breuk het laagste en kan een sticker of raamfolie zowel aan de binnenkant als de buitenkant  worden aangebracht.

Figuurglas heeft een voelbare structuur in de ruit en is hierdoor niet te beplakken.

Bij het gebruik van HR++ glas wordt er afgeraden om de binnenzijde te beplakken van de ruit omdat er een bepaalde coating aan de binnenkant van het glas zit.
Wanneer je op deze ruit een sticker of raamfolie aan de binnenkant plakt, kan de ruit zijn warmte niet optimaal kwijt waardoor dit kan leiden tot een thermische breuk.

Wat bedoelen we met spiegelen bij een sticker?

Bij onze raam/deurstickers kun je kiezen of je deze wel of niet wilt laten spiegelen maar wat bedoelen we daar nu precies mee?

- Wil je de sticker aan de binnenkant van een raam plakken, zodat hij aan de buitenkant te lezen is? Kies dan voor ja, wel spiegelen.
- Wil je de sticker aan de buitenkant van een raam plakken, zodat hij aan de buitenkant te lezen is? Kies dan voor nee, niet spiegelen.
- Wil je de sticker aan de binnenkant plakken, zodat hij aan de binnenkant te lezen is? Kies dan voor nee, niet spiegelen.
- Wil je de sticker aan de buitenkant plakken, zodat hij aan de binnenkant te lezen is? Kies dan voor Ja, wel spiegelen.

Door de juiste keuze te maken, kunnen we de sticker zo uitsnijden, dat de lijmlaag aan de juiste kant zit.

Hoe kan ik een sticker het beste verwijderen?

Als je een sticker wilt verwijderen, kun je dit het beste doen door deze voorzichtig en lichtjes te verwarmen met een föhn.
Op die manier wordt de lijm onder de folie zachter en kun je de sticker makkelijker verwijderen.

Eventuele lijmresten kun je verwijderen met een vochtig doekje, stickerverwijderaar of wasbenzine.
Let wel op dat je het raam, de muur of de verf hier niet mee beschadigt.

Let er verder goed op dat het niet te koud is.
Als het buiten vriest en je verwarmt de sticker (en dus bijv. het raam) met de föhn, dan heb je kans op ruitbreuk.